Suomi 100-vuotta - made in Thailand


Arabia toi markkinoille aivan todella ihastuttavan mukisarjan Suomen pyöreiden vuosien kunniaksi. Loistava idea, mutta toteutus ontuu. Arabian Suomi 100 -vuotta mukien valmistus tapahtuu Thaimaassa. Vain suunnittelu, tuotekehitys ja markkinointi tapahtuvat Suomessa. On ikävää, että jopa Suomi 100-vuotta tuotteiden kohdalla Arabia haluaa toimia näin ja ostajat harvemmin ovat edes tietoisia tästä epäkohdasta.


Mikäli tehdään tuotteita satavuotiaan Suomen kunniaksi, niin ensimmäisenä tulee mieleen laatutuote, mikä valmistetaan nimenomaan Suomessa, suomalaisten tekemänä.

Miksi meillä sitten on näitä mukeja, vaikka olen niin tuohtunut mukien valmistusmaasta? Meillä on ennestään Suomen Kukka-sarjaa, mutta vanhoihin astiasarjoihin ei kuuluu ollenkaan käytännöllisiä reilun kokoisia mukeja, millä voi nauttia reilumman määrän kahvia tai teetä kerralla, kuin mitä vanhanaikaiseen pienikokoiseen kahvikuppiin mahtuu. Nämä tulivat siis täydentämään olemassa olevaa astiasarjaa, olisin vain paljon mieluummin ostanut tämän 100% Suomalaisena tuotteena.

Suora lainaus mukin laatikon sivusta: Vuoden 1941 koristeuutuutta esiteltiin sanoin "Suomen Kukan koruton kauneus tuo mieleemme oman maamme ja sen, mistä tunnetaan Pohjolan kansa. Kaikessa vaatimattomuudessaan on suomen kukka kaunis ja vahva, mutta samalla myös siro ja sopusuhtainen". Suomen Kukka koristi vuosina 1941-1956 ja 1966-1968 ruoka- sekä kahvi ja teeastiastoa.Suomalaiset rakastavat vanhoja perintöastioiden kuoseja ja siksi tämä Suomi 100-vuotta mukisarja on selvästi saanut suosiota. Vanhojen tuttujen kuvioiden joukossa on myös yksi uusi, nimittäin Heini Riitahuhdan suunnittelema Huvila -kuvio.
Vaikka pidänkin Arabian vanhoista kuoseista, niin jatkossa meille tuskin enää kotiudu Arabian astioita, sillä suurin piirtein samaan hintaan on mahdollista ostaa myös Suomessa valmistettuja astioita.

Mukavia lämpöisiä helmikuisia päiviä,

Tiina