Vertailussa puukuitueristeet.


Tarvitsemme ensi kesänä vanhaan pohjalaistaloomme uusia eristeitä lastenhuoneremontissa ja jokainenhan meistä haluaa lapsilleen parhaan mahdollisen huoneilman. Oli aika ottaa eristeistä mittaa, eikä vain sokeasti käyttää sitä hengittävää eristemateriaalia, mitä opin kymmenen vuotta sitten käyttämään, eli selluvillaa. Kaikki alkoi viime syksynä, jolloin Terve talo- seminaarissa törmäsin Huntonin uusiin puhallettaviin eristeisiin. Taisin heti hieman ihastua tuohon moderniin kutterilastun muotoon. Siinä hypistellessäni sanomalehtijätteestä tehtyä selluvillaa toisessa kädessä ja toisessa kädessä havupuusta tehtyä Huntonin puhallettua eristettä päätin, että näiden kahden eristeen todellinen paremmuus pitää vielä ratkaista.

Huntonin eristeet valmistetaan havupuusta, kuvassa Hunton Flex levyeriste.

On onneksi nykypäivää suosia, niin sanottuja hengittäviä eristeitä, millä on kyky siirtää kosteutta rakenteissa eteenpäin. Mennään termistössä askel eteenpäin ja puhutaan hydroskooppisista eristeistä, joilla tarkoitetaan eristeitä, millä on kyky imeä kosteutta itseensä, varastoida ja luovuttaa kosteutta eteenpäin. Hengittäviä rakenteita suosivat erityisesti ihmiset, jotka tiedostavat rakennusten homeriskit ja haluavat painottaa terveen ja pitkäikäisen talon rakentamista. Mikäli vielä olet ajatuksissa siinä vaiheessa, että pohdit mineraalivillan ja hengittävien vaihtoehtojen välillä, niin totean vain lyhyesti hengittävien rakenteiden olevan paremmin vikasietoisia. Ajatuksiani hengittävien rakenteiden puolesta voi lukea vaikka TÄÄLTÄ.


Mitä syvemmälle asian ytimeen sukelsin, niin sitä vakuuttuneempi olin Huntonin paremmuudesta puukuitueristeiden kentällä. Selluvillan (esim. Ekovilla) eduksi voi laskea hieman huokeamman hinnan, mutta kaikki muut plussat menevätkin Huntonille:

+ Huntonissa on huomattavasti parempi kosteudensitomis- ja lämmönvarastointikyky, mikä on merkityksellistä hengittävissä rakenteissa.

+ Huntonin eristeet valmistetaan havupuusta. Puukuidun osuus on paljon korkeampi.

+Palonestoaineena ei ole käytetty booria. Sillä boori tuntuu itsessään riskiltä. Mikä ongelma boorin käytössä sitten on? Boori muun muassa edistää myrkyllisten homeiden leviämistä ja näin ollen kannattaa suosia eristeitä, missä ei ole booria ollenkaan tai sitä on mahdollisimman vähän. Huntonin levyeristeessä ei ole booria ollenkaan ja puhallettavassa eristeessä vain murto-osa (1,8%) selluvillassa käytetystä määrästä, puhumattakaan mineraalivillojen lukemista. Huntonin tavoitteena on päästä eroon myös minimaalisista boorijäämistä.

Havupuuta eri muodoissa.

Seinäjoen Pytinki-messuilla napattu kuva Huntonin puhallettavan eristeen ominaisuuksista.


Huntoniin oli helppo ihastua, sillä eriste jopa näytti kauniin puun väriseltä, verrattuna selluvillaan, mikä on sanomalehtijätettä ja sisältää ison osan painomustetta. En väitä selluvillan olevan huonoa tai käyttökelvotonta, mutta hieman kun paremmin paneutuu asiaan, niin on helppo löytää suosikkinsa.  Eipä tässä muuta, kiitos selluvillalle yhteisistä vuosista ja tervetuloa Hunton! Kerron teille kokemuksia materiaalin asennuksesta, kunhan pääsemme sinne asti.




Remontin alkua odotellen,
Tiina

P.S. Myös eilen 3.4. maikkarilla startanneessa Lauri ja talot -ohjelmassa käytetään nimenomaan Huntonin eristeitä!


Näitkö jo tämän raksamessuilla meidän eteiseen tehdyn suunnitelman ja mallitoteutuksen? Jos et, niin kurkistahan edelliseen postaukseeni.