Viherjauheen valmistus on mukavaa kesäpuuhaa.


Rikkaruohoja ruuaksi?

Oletko sinä kuullut kenenkään laittavan rikkaruohoja ruuaksi ja mitä ajatuksia se on sinussa herättänyt? Itse olen sujuvasti ohittanut moiset höpöhöpötouhut ja vasta tänä keväänä perehtynyt asiaan tarkemmin. Yllättäen tajusin, ettei kyse ollutkaan höpöhöpötouhuista vaan jostain arkipäiväisestä asiasta, mistä me ihmiset olemme vain "kasvaneet ulos". Koemme myös vaikkapa pinaatin oivaksi materiaaliksi ruuanlaittoon ja nokkosen vain rikkaruohoksi, vaikka kotipihalta ilmaiseksi löytyvässä nokkosessa on jopa enemmän erilaisia mineraaleja. Keräsin tähän postaukseen omia aloittelevan hortoilijan helppoja vinkkejä muille inspiraatioksi.

Sopivien kasvien keräily oli pienten lasten mielestä todella tärkeää ja mielenkiintoista puuhaa, mikä lisäsi koko perheen innostusta asiaan. Yhdellä oli tärkeä kangaskassin auki pitäjän ja kuljettajan rooli ja toinen sai etsiä oikean näköisiä kasveja. Meillä oli tavoitteena testata nokkossämpylöiden ja viherjauheen valmistusta. Nokkossämpylöiden ohje on tulossa myöhemmin.


Viherjauhe

Viherjauhe oli toinen ehdottomasti testattava juttu. Kuivattu viherjauhe kuulosti sopivalta aineelta, mitä voisi heitellä helposti arkiruokien sekaan. Työkaverin ja tutun hyvin ohjein lähdin keräämään lasten kanssa viherjauheeseen sopivia aineksia. Kangaspussi sai sisäänsä poimulehteä, nokkosta, maitohorsmaa, mustaherukan lehtiä, koivun lehtiä ja omenapuun lehtiä.



Keräämieni kasvien terveysvaikutuksia:
Poimulehti- auttaa naisen hormonitoiminnan kanssa, rauhoittaa vatsaa ja edistää ruuansulatusta, sekä omaa paljon C-vitamiinia
Nokkonen- saa kehon toimimaan ja pitää mielen virkeänä, sekä on ylipäänsä koko perheen tehokas ravintoaine
Maitohorsma - lisää maidoneritystä (vinkkinä kaikille imettäjille), parkkiaineet supistavat limakalvoja ja puhdistavat haavoja ja tukahduttavat verenvuotoja
Mustaherukan lehdet -nesteenpoistajia, vanha kansa on käyttänyt myös flunssalääkkeenä
Koivun lehdet -puhdistavat verta ja alentavat verenpainetta


Viherjauheen valmistus


Kerää viherjauheeseen sopivia kasveja keväällä ennen kukkien kukkimista tai marjojen kehittymistä, sillä kukinnan jälkeen kasvi maistuu puisemmalta ja kitkerämmältä. Levitä lehdet pyyheliinan päälle kuivumaan ja lehtien kuivuttua painele lehdet metallisen siivilän läpi tai laita tehosekoittimeen. Survoin lehdet jauheeksi tehosekoittimella ja yhdestä kangaskassista kasveja tuli lopulta noin pari desiä hienoa viherjauhetta. Meillä lehdet kuivuivat kolme vuorokautta. Viherjauhetta voi käyttää melkein minkä ruuan joukossa ja helposti ne uppoaa varmasti ensi talvena, niin makaronilaatikkoon kuin sämpylöihinkin. Täällä Etelä-Pohjanmaalla on vielä hyvä tilanne kasvien keräilyn suhteen ja uskon, että eteläisemmästäkin Suomesta löytyy vielä joitain lajikkeita kerättäväksi, vaikka kesä onkin siellä jo hieman pidemmällä.

Mukavaa kesän alkua sinulle, sunnuntaina julkaisen pitkään valmistelemani tee se itse -postauksen lusikkakorujen valmistuksesta ja ensi viikolla jatketaan kesäisillä ruokaohjeilla. 

Nähdään pian,
 Tiina